• Quick delivery world wide
 • Clothes for all siezes!
 • Fast & helpful customer service
Mode för mogna kvinnor
Posted by  , 24.08/2020
0Comments
Mode för mogna kvinnor

Med åldern förändras vi alla. Det kan kännas som att man vaknar en morgon och plötsligt känner man inte igen sig, men i själva verket har ju förändringen skett långsamt men konstant. Vi kanske känner oss som 30 i sinnet, men när födelsedagen närmar sig inser man att det ska vara 60 ljus på tårtan istället för 30!

Äldre kvinnor frågar mig ofta hur de ska tänka kring mode - de säger att de inte längre känner sig hemma i sin gamla stil. De tycker att de inte passar i samma färger som förr och de gamla plaggen sitter inte som de brukat göra. De vill inte klä sig som sin 30-åriga dotter och de är livrädda för att klä sig tantigt – för bara för att man blivit mormor eller farmor så behöver man inte klä sig som en, eller hur? ;)

Och vad är det förresten som definierar en ”tantig stil”? Är det motsatsen till ungdomlig? Finns det något som ligger mittemellan på skalan? Är det mönster, snitt, längd eller färg som gör ett plagg ”tantigt”? Eller är det gamla minnesbilder man har i sitt minne, av hur tanter klädde sig förr i tiden när man själv var yngre? Är man tantig först när man har knut i nacken, förkläde och ett huckle fastknutet under hakan?

Jag tror att det är man själv som lägger upp bilderna av hur en tant ser ut i sitt huvud. Frågar man tonåringar säger de kanske att 40-åringar klär sig tantigt, men en 60-åring förknippar kanske ordet tantigt med något helt annat. Någon ser bruna koftor, brunaktiga blommönster, tofflor och hatt, medan en annan ser någon som pysslar hemma med bakning, trädgård och handarbeten. En tredje kanske ser en mormor som leker med sina barnbarn framför sig. En del hävdar att tantig stil innebär en mogen stil med klassiska plagg av hög kvalitet och att man kanske undviker snabba trender. Helt säkert finns det också kultuskillnader i hur ordet ”tant” definieras. Inget fel med det. Ibland ligger det dessutom i tiden att klä sig ”tantigt”, oberoende ålder. Det som egentligen har någon betydelse är HUR MAN BÄR plagget, hur det speglar ens PERSONLIGHET och hur man STYLAR hela outfiten.

Själv tror jag att det är så att många är rädda för att bli ”tanter”. När kroppen, de egna färgerna och hållningen ändras känns inte den gamla garderoben helt rätt längre och i försöket att inte klä sig som sina barn backar man och tar det säkra för det osäkra. Man tar kanske också några steg tillbaka när man inte vet vad man ska göra efter arbetslivet, och här behöver man se upp! Jag tror att det är jätteviktigt att se till att man hela tiden fyller sin vardag med mening, annars stannar man i utvecklingen, och tillvaron kan kännas tråkig och meningslös. 

Åter till kläder och stil - nedan har jag samlat mina bästa tips för hur du kan tänka kring åldrande och kläder. Och som jag alltid brukar säga - skönheten kommer inifrån, men har man en dålig dag kan kläder hjälpa maskineriet att komma igång, och plötsligt känns dagen lite roligare ;) 

Mina bästa tips för att åldras med stil:

 • Våga använda färger och mönster. Vill du inte använda häftiga färger i dina kläder så testa med att poppa med en accessoar i någon utstickande färg. Här nedan ser du ett exempel. Den mönstrade klänningen till vänster har modigt kombinerats med lila leggings, medan exemplet till höger visar hur en accentfärg kan ge det lilla extra. Testa leka med en färgglad underdel under en lång överdel och en färggrann topp som sticker fram under en kortare blus.


  MÖNSTRAD KLÄNNING LILA & ROSA LEGGINGS BLÅ KLÄNNING  BLÅ BLUS HALSBAND

 • Känn dig trygg i dig själv och sträck på dig – det finns inget vackrare än självsäker kvinna och att åldras är naturligt, och rynkorna vittnar om erfarenhet!


Bildkällor: Bild 1 Bild 2 Bild 3 & Bild 4 på Unsplash.

 • Klä dig praktiskt. Det finns faktiskt kläder också för äldre kvinnor som är både bekväma och snygga. Välj gärna plagg som kan användas till flera olika tillfällen, både till vardag och fest. Med en uppsättning baskläder som man kan styla till det mesta kommer man långt. Om du känner dig bekväm i leggings använd längre blusar och toppar till. Värmande koftor och ponchon samt sjalar är bra till att förstärka axellinjen med.

MÖRKBLÅ KOFTA ROSA ELLER BLÅ BLUS PONCHO HALSBAND SJAL

 • Du kan visst klä dig i jeansbyxor och kortkort, om du känner dig bekväm. Känns kortkort allt för kort? Testa med tjocka strumpbyxor eller leggings under.

 • Dina bästa tillgångar från förr är dina bästa tillgångar ännu idag. Jag har alltid gillat mina fötter, mitt hår och mitt leende.

 • Klä dig i de färger du gillar – de tar fram ditt leende. Och ett leende får dig att se yngre ut. De egna färgerna brukar ju blekna med tiden, så testa hur du känner dig i ljusare färger! Det kan finnas massor med oupptäckta färger som du passar riktigt bra i :) Läs mitt blogginlägg om färger.

 • Det är helt okej med lite rynkor och du behöver inte klippa ditt hår kort. Det jag tycker är viktigast är att håret är välvårdat - sedan väljer jag den frisyr jag tycker är snygg.

 • Piffa upp din outfit med något överraskande eller iögonfallande ifall du är rädd för att din outfit ska se för konservativ ut. Jag brukar se till att alltid använda örhängen, ju diskretare outfit desto större örhängen!

 • Bekväma och tuffa skor är ett måste - när man kommit upp i min ålder så har i alla fall jag för länge sen slutat tvinga in mina fötter i obekväma skor. Fötterna ska bära oss genom våra liv och de förtjänar bekväma dojor. Jag satsar alltid på sköna skor som är lite tuffa! Rejäla sulor, gärna med någon snygg detalj.

LÄDERKÄNGOR FÄRGGLADA LEGGINGS PRICKIG KLÄNNING

 • Glöm inte vem du är, och försök använda kläderna som en förlängning av din personlighet! Om du känner dig villrådig, ta inspiration från kvinnor du ser upp till och vars stil du gillar! Stilikoner är ett bra verktyg att använda när man känner sig bortkommen i kläddjungeln.


Mode för äldre damer behöver man inte vara så komplicerat. Med åldern har man högst troligt lärt känna sig själv, man vet vem man blivit trots att kroppen förändrats. Kanske har man äntligen mer tid för sig själv och kan utforska kläder och styling.

Hur tänker du kring kläder, stil och åldrande?

Kram, Marie

Leave a Reply

* Name:
* E-mail: (Not Published)
   Website: (Site url withhttp://)
* Comment:
Type Code