Hej alla fina!Vi får in massor med frågor om varifrån vi köper in våra kläder, hur vi väljer vad vi ska ta in och hur vi tänker kring hållbarhet. Därför tänkte jag berätta om hur vår inköpsprocess ser ut! Längst ner hittar ni även ett Vlogg-inlägg där man får följa med oss en dag på kontoret, där jag och min dotter Emelie designar kläder.
Så här ser vårt arbetsflöde ut:
1. Idé
Idéer är något som vi inte lider brist på. Visioner och tankar kan födas av något vi sett, något vi haft förut men känner att vi vill utveckla eller något vi fått in önskemål på. Genom åren har våra kära kunder har gett oss flera idéer på sånt som inte funnits att få tag på.
2. Skapande av en ny produkt
Här går vi in på detaljerna. Vi funderar på val av material, färger och detaljer.
Ska den ha fickor?
Vilken ärm vill vi ha?
Vilken slags urringning passar bäst?
Ska vi välja mönster eller enfärgat, stor- eller småmönstrat?
Allt detta baserar vi på kundernas feedback och vad vi har i vårt sortiment från innan. När det är något som saknas i sortimentet scannar vi igenom det vi haft tidigare, för att se om vi har någon gammal favorit som vi vill ta in igen. Som en gammal klassiker eller i ny tappning.
3. Prototyp
Nu är det dags att beställa prototypen! Vi väljer leverantör utgående från vilket material vi vill att plagget ska tillverkas i. Vi har olika leverantörer, alla med olika specialiteter. I Thailand är de duktiga på batikteknik och grovt bomull, Italienska leverantörer är hejare på polyestertyger, i Nepal är de bäst på hantverk som t.ex. virkat och patchwork (t.ex. vår tunika Sonja) och fabrikerna i Portugal är experter på bomull och viskos. Fabriken i Portugal är en så pass stor leverantör att vi där hamnar att köpa in större mängder (minimi 300 st!), så därifrån kommer alla våra säkra kort!
Prototyperna kommer in i min storlek så jag ska kunna testa dem, använda dem och tvätta dem. Plaggen ska förstås kännas bekväma, de ska vara praktiska och jag ska trivas i dem. Innan jag godkänner prototypen så gör vi förstås först de ändringar som krävs.
4. Leverans
När prototypen är godkänd och alla förändringar är gjorda kan vi lägga in den riktiga beställningen. Sedan är det bara att invänta leveransen. Det brukar ta 3-12 veckor, beroende på vilken leverantör vi valt och vilken produkt det gäller. Kläderna från Nepal har mer tidskrävande hantverk och tar därför längre att få in, medan de mönstrade plaggen från Italien går snabbare, då tryckprocessen sker på digitalt vis och går väldigt snabbt.
Leverantörerna skickar alltid ett exemplar i Maries storlek till huvudkontoret i Mariehamn. Resten skickas direkt till vårt nätbutikslager.
5. Försäljning
Det första vi gör när de rykande färska plaggen anlänt är att prova och fotografera dem och så snabbt som möjligt samt aktivera dem till försäljning i nätbutiken. Lika snabbt skickas leveranserna vidare ut till våra butiker och återförsäljare, så att plaggen så snabbt som möjligt ska bli tillgängliga i en butik nära dig :)
Våra tankar kring hållbarhet
– Sjyssta arbetsförhållanden och ett tydligt hållbarhetsfokus.
– Vi har inga mellanhänder. Vi besöker hantverkarna och leverantörerna flera gånger om året för att försäkra oss om att plaggen håller hög kvalitet och att arbetarna får rättvis ersättning för sitt jobb. Kemikalierna hanteras varsamt hos alla våra leverantörer.
– Vi undviker onödigt packmaterial och är noga med källsortering och återvinning.
– Långsiktighet är i fokus redan i designprocessen. De flesta utav våra plagg fungerar året om och kan stylas enligt många tillfällen. Detta gör att plaggen har lång livslängd och kan användas länge. Vi informerar även om god klädvård för att förlänga plaggens livslängd. Styling är hos oss A och O – vi eftersträvar till att inspirera våra kunder att använda sina plagg många gånger så att den inte lämnar i garderoben.
– Till våra butiker kan man med fördel ta med gamla redan tidigare köpta Dress like Marie plagg för en ny styling.
Kram, Marie