Du har säkert varit med om att ett plagg noppat redan efter att du använt det några enstaka gånger? Frustrerande inte sant? Vad beror det då på att en del plagg funkar i åratal utan att noppa och andra plagg får noppor på mer utsatta ställen direkt? Jag ska berätta vad det beror på och vad man kan tänka på för att förhindra att noppor uppstår.
Olika material består av fibrer i olika längd och olika grader av strävhet, en del har slätare fibrer, andra har strävade fibrer. Det brukar vara så att naturfibrerna är längst och syntetiska material, som t.ex. akryl har korta fibrer. Det är de kortaste och ojämnaste fibrerna som brukar noppa mest. Noppor består av korta fibrer som klumpat ihop sig till små bollar på ytan av tyget, mest på områden där friktionen varit som störst (lår, armhålor, mage och bröst om man har halsband som nött upp tyget).
För att motverka noppor kammas ibland korta fibrer bort i produktionsstadiet, men detta är inte heller en garanti för att noppor inte ska bestå. Andra faktorer som påverkar på noppigheten är hur tyget är vävt, hur garnet är spunnet och hur hårt plagget är stickat. Ju hårdare, desto svårare är det för fibrerna att smita ut från plagget och bilda noppor. Det betyder alltså i praktiken att det är mer sannolikt att löst stickade mysplagg noppar, än tätt stickade plagg.
Bilder lånade från Максим Рыжкин och Sinval Carvalho på Unsplash
Det är enklare att ta bort noppor från naturmaterial än från syntetiska och det kan vara näst intill omöjligt att se på förhand om ett plagg börjar noppa eller inte, men här är mina bästa tips för att undvika att noppor uppstår:
- Tvätta plaggen på rätt sätt, enligt anvisningarna!
- Noppor kan tas bort med hjälp av en rakhyvel eller kam. Rakhyvlar funkar då bäst på tättvävda tyger, inte på stickade tröjor. Noppborttagare som går på batteri är också bra att ha. Om du drar bort nopporna med fingrarna kan det resultera i fler lösa fibrer som kommer upp till ytan och skapar nya noppor.
- En del plagg tycker om att borstas. En klädborste med en borst i naturmaterial tar bort damm, hår, ludd och smuts, som annars kan bildas till noppor. Plagget kan man med fördel spraya med lite vatten så att det är fuktigt och borstar gör man alltid i den riktning trådarna går.
- Välj tätt stickade plagg framom löst stickade, de brukar hålla bättre. Men fin ull med långa fibrer passar bra i även löst stickade plagg! Då blir ytan på plagget småburrig och skön.
- Tvätta ull bara om du måste, oftast räcker det med att vädra plagget.
- Ofta kan plagg noppa just i början, men efter att man tagit bort första omgången med noppor slutar det ofta noppa.
- Föredra plagg som inte har en bladning av allt för många olika material, eftersom de brukar noppa lättare. En blandning av två olika material brukar funka bra.
- Var uppmärksam på att inte blanda många olika material i tvättmaskinen, eftersom en del plagg som luddar av sig kan fastna på ytan på andra plagg om bilda noppor.
Noppor kan man aldrig bli av med helt, de kommer att dyka upp när man minst anar det och det finns inga garantier för helt noppfria plagg. Oftast går noppigheten hand i hand med kvalitet och pris. Ju dyrare plagg – desto bättre kvalitet. Men detta stämmer inte heller alla gånger.