• Quick delivery world wide
 • Clothes for all siezes!
 • Fast & helpful customer service
När jag gått ner i vikt...
Posted by  , 17.03/2020
18Comments
När jag gått ner i vikt...

"När jag gått ner i vikt, då ska jag…"

Känner du igen den frasen? Känslan av att gå på en tillställning, åka på en solsemester, träffa gamla vänner du inte sett på ett tag, utan att ha gått ner de där extra kilona, eller fått bukt på något annat av komplexen man har.

Bredvid känslan av glädje inför att snart få njuta av solen på din hud, saltvattnet i håret och sanden mellan tårna, så finns där en liten gnagande påminnelse om att man minsann inte ska tro att ingen ser att man ’släppt på tyglarna’. Du har inte lyckats hålla kroppen i trim. Du har misslyckats och kommer inte bli accepterad. Alla kommer se magen/armarna/låren/hakan/_______. (<--- fyll i valfritt komplex.)

De första 40 åren av mitt snart 60-åriga liv är präglad av en kritisk blick som säger att magen inte ska puta, armarna måste vara fasta, brösten lagom stora, låren smäckra och håret friskt och tjockt. Jag har känt av det kravet, likaså min mamma, hennes mamma, och även mina döttrar. En osynlig uppmaning, som vore det en medfödd instinkt. Den kritiska blicken synar alltid kroppen och har till uppgift att hålla den i schack.

När jag var 40 år fick jag nog. Jag började ifrågasätta denna blick. Jag började se skevheten i hur den värderade min kropp. Mina armar som kunde lyfta tunga matkassar, bära barn, krama min man. Mina ben som tog mig uppför trappan, bar min kropp kilometer efter kilometer. Min mage, min rumpa, mina bröst. Jag började se på allt de gjorde för mig, och hur tacksam jag var för att jag hade dem. De var mina och de hade varit med mig hela mitt liv.

Om blicken inte är medfödd, varifrån kommer den? Spolar vi tillbaka några 1000 år tror jag inte det fanns en tanke på hur magen såg ut… Fast jag var såklart inte där, så helt säker är jag inte… Men någonting säger mig att detta är unikt för vår tid. Vi har mer tid än någonsin att ta hand om vår kropp, förbättra, föryngra och förminska. Vår energi går inte längre åt hur vi ska få mat för dagen eller tak över huvudet. Vi är omringade av mediabilder på lösningar på våra ’problem’ och vi hör hur enkelt man kan släta ut, lyfta och detoxa.

Skönhetsindustrin växer år för år, och den lilla människan ska följa med och hålla sig uppdaterad och hålla kroppens värde på marknaden uppe. Men vem tjänar i slutändan på det? Det enda som händer är att marknadsvärdet på skönhetsindustrin stiger, medan vår självkänsla urholkas. Vi blir mer missnöjda med hur vi ser ut, och känner oss misslyckade då vi inte lyckats se ut som den perfekta idealbilden, trots alla verktyg som finns.

Så hur gör man då för att ta lyfta blicken och sluta kritisera sin kropp? Mitt botemedel är enkelt: Strunta i alla borden och måsten, omringa dig med människor som gör dig glad, se varje rynka som ett tecken på liv, ta en extra glass för att du är sugen, känn tacksamhet över allt du och din kropp klarat av hittills, njut av livet, klä dig i det som gör dig GLAD och inte i det som gör att du känner dig smal. Livet är kort och din kropp är värd kärlek och respekt. Börja idag!

Denna text publicerades som kolumn i Åbo Underrättelser den 17.3.2020. Jag vill avsluta med en kommentar jag fick under kolumnen som jag delade på Facebook. Fällde faktiskt en tår av glädje, och kände mig så stark och glad och tacksam för alla er. Tillsammans kan vi göra en skillnad! 

Kram,
Marie

18Comments

  • Avatar
   Gerd Viveka
   Mar 28, 2020

   Tack Marie o Emelie för en trevlig stund o påminnelse om vad som är viktigt i livet.

   • Avatar
    Dress like Marie
    Mar 30, 2020

    Tack ska du ha! Kram!

  • Avatar
   Magdalena
   Mar 31, 2020

   Hej\nMåste säga att era kläder är fantastiska. Jag köpte en kortare tunika och en enkel bastunika på rea för så där 6 månader sedan för att testa och kläderna passade mig i storlek och stil. Nu har jag åter igen testat en asymmetrisk tunika! Och jag blir så glad!\nDen passar mig perfekt. \n\nSom lite större så är det inte alltid så lätt att hitta kläder som inte stramar eller gör att man känner sig som ett hus! Era kläder gör att jag känner mig fina\n\nTack tack!

   • Avatar
    Emelie Westerlund
    Apr 4, 2020

    Hej Magdalena! Vad härligt att höra! Kram! ❤️

  • Avatar
   Ann-Kristin
   Mar 31, 2020

   Ja det är så sant allt ni pratar om, men det är så svårt när man gott upp i vikt och har svårt att gå ner sedan, dessa ” bilringar” man känner sig inte snygg i profil, visst kan man strunta och se den, men ändå det hänger över en, finns där i hjärnan, svårt att tvätta bort, man vet vad man ska äta etc.

   • Avatar
    Emelie Westerlund
    Apr 4, 2020

    Ja det är jättesvårt! Viktigt att påminna sig om vad som faktiskt e viktigt i livet och inte stirra sig blind på \'bilringarna\' som i det stora hela spelar mindre roll!

  • Avatar
   Maarit Ahlfors
   Mar 31, 2020

   Ihana lukea ja kuunnella teidän juttuja.Tähän elämään tarvitaan kehopositiivisia ihmisiä ja juttuja ainaisten laihdutus juttujen tilalle.

   • Avatar
    Marie
    Apr 6, 2020

    Olemme täysin samaa mieltä : ) Yritämme keskittyä olennaiseen!

  • Avatar
   Riitta
   Apr 1, 2020

   Tusen tack!! Niin totta joka sana. Kehopositiivisuus ja rohkeus olla oma itsensä koosta riippumatta. Muutetaan maailmaa kilo kerrallaan:)\n\n

   • Avatar
    Marie
    Apr 6, 2020

    Hyvin sanottu! : ) \"Muutetaan maailmaa kilo kerrallaan!\"

  • Avatar
   Pauline Martinsson
   May 15, 2020

   Hej Marie!\n\nEtt jättebra blogg inlägg

   • Avatar
    Marie
    May 26, 2020

    Tack, roligt att höra!

  • Avatar
   Jaana
   Jul 4, 2020

   Tyttäreni näki kuvani, joka otettu 27.6.-20 hautajaisissa, joissa olin Dress like Marien Ilse pitsimekko ylläni. Hän sanoi: olet varmaan hautajaisten nätein lady, katso nyt noita jalkoja, pidä enemmän polvipituisia mekkoja!! \nAllit, reidet, vatsamakkarat sai huutia. Samoin sisareni kommentti myöhemmin: tyylikäs rouva, pidä enempi mekkoja!!\nOlen 57- vuotias lihava nainen, jota mieheni halaa usein ja kehuu kauniiksi rouvaksi, tytär sanoo sieväksi mummoksi, lapsenlapset tykänneet olla pehmeässä sylissä, työkaverin ihaileva katse ei jäänyt huomioimatta...Mistä näitä tulee? Iloisuudesta, hymystä, positiivisuudesta, rauhasta. Näiden taakse jää ja unohtuu allit, vyllit, makkarat , löysät nahkatja ohuet hiukset. Kun pidät itsestäsi, toisetkin huomaavat. \nNaapurin hoikan naisen kehu kaupassa: itsetunto tekee kauniiksi.\nOnnellinen❣\n

   • Avatar
    Marie
    Jul 8, 2020

    Juuri näin! Ihan samaa mieltä että iloisuus, hymy, positiivisuus ja rauha tekee ihmeitä!

  • Avatar
   Birgitta Jakobsson
   Jul 4, 2020

   Hej och tack för pepp. Tycker verkligen om dina små inlägg. Du är en glädjespridare

   • Avatar
    Marie
    Jul 8, 2020

    Tack, vad roligt att höra! Då fortsätter jag : )

  • Avatar
   Desire Eriksson
   Jul 4, 2020

   Så fint och så rätt ! Blir så kränkt av en läkare på en app sida ! Jag sökte där för att få allergi medicin ! Ser sedan att hon skrivit diagnos fetma ! Jag ifrågasatte detta ! Hon skrev enligt ditt BMI är du fet ! Okej ! Det var inte det jag sökte för ! Väger kanske för mycket men tränar regelbundet och mår bra ! Skämdes så fint att höra dina tankar ! Kram

   • Avatar
    Marie
    Jul 8, 2020

    Hej Desire! Nej men fy skäms på den läkaren! Hoppas mina pepp hjälper. Kram!

Leave a Reply

* Name:
* E-mail: (Not Published)
   Website: (Site url withhttp://)
* Comment:
Type Code