• Quick delivery world wide
 • Clothes for all siezes!
 • Fast & helpful customer service
Vilka färger passar jag i?
Posted by  , 20.01/2020
4Comments
Vilka färger passar jag i?

Jag har sagt det förr och jag tänker säga det igen: Jag älskar färg! Färger gör mig pigg och glad och jag känner att jag också piggar upp min omgivning genom att klä mig i färggranna kläder. Hur ska man då bära sig åt för att hitta de färger man passar i? Ibland kan det kan vara svårt att avgöra ifall man passar eller inte, speciellt då det kommer till att shoppa på nätet. Därför tänkte jag, att jag idag ska diskutera färger med er och ge er en liten fingervisning till vilka färger som är mest smickrande på just dig.

Det är faktiskt såhär - du passar i ALLA färger – det gäller bara att hitta rätt nyans, rätt styrka i färgen och känna vilka färger som du trivs bäst i. Det finns heller inga absoluta regler eller riktlinjer som stoppar dig från att använda dina favoritfärger, oavsett vad jag säger idag eller vad du har fått höra förut. Använd alltid det du känner dig bekväm i! Men om du trots allt vill våga använda mer och fler färger, har jag några tips som kan underlätta för dig. 

Människan är naturens "konstverk" - hudfärgen, ögonfärgen och hårfärgen hör alla till samma färgskala. Fastän vi åldras ändras inte de yttre färgerna så mycket. Även när håret grånar, vilket det gör på ett individuellt sätt, passar hårfärgen till ögonen och huden. Likaså kan huden vara mycket blekare på vintern än på sommaren, men färgerna är ändå i balans med varandra, antingen som "varma", "kalla" eller "neutrala". Ett läppstift, en sjal eller kläder i en färg i avvikande nyans och ton rubbar balansen. Någon kan naturligtvis sträva efter just den effekten, medan andra vill framhäva hudens lyster, ögonfärgen eller hårfärgen där allt är i balans.


Här ser du två finska och två svenska kändisar, Wolter, Veitola, Jutbring och Samulin, som alla vågar blanda fritt utan fördomar och regler. More is more har blivit deras varumärke. 
Bild 1 Bild 2 Bild 3 Bild 4

Att se sig själv objektivt och prova färger utan förutfattade meningar kan vara svårt! Kanske älskar man rött men märker att den röda färgen tar fram ringarna under ögonen och får huden att se grå ut. Hur ska man förhålla sig då? Ska man inte välja de färger man gillar? Ja, det ska man, men om du inte mår bra i en färg kan du prova att ändra nyans och styrka på färgen. Det finns säkert en röd färg just för dig, som framhäver ögonfärgen och ger din hud lyster. Eller kanske du kan använda rött längre bort från ansiktet i form av byxor, skor och väskor eller enbart i din inredning? Fördelen med att hitta den ton du passar i är att du sen enkelt lär dig vad som funkar och vad du ska leta efter. Ett trick jag brukar ta till, ifall jag gillar en färg som inte riktigt funkar på mig är att bryta av med en sjal i någon passande färg, så att mitt ansikte avgränsar mot en "snällare" färg.


I vissa färger ser man bra ut, men i andra kan man se ännu bättre ut!


Det finns varma och kalla nyanser av varje färg, varma har en gul underton, kalla har en blå underton.

Att välja nyans

Varma och kalla nyanser ska inte förväxlas med varma och kalla färger. Varma färger är som namnet säger färger som får oss att tänka på solsken, eld och värme: rött, gult och orange. Kalla färger i sin tur är färger som påminner oss om is, kyla och vatten: blått och lila. Även grön brukar räknas som en kall färg. Men som sagt finns det varma och kalla nyanser av alla färger.

Märker du nyansskillnaderna på följande färger?
Kolla svaret längst ner i blogginlägget.

Lila - Violett
Julröd - Vinröd
Blågrå - Grafitgrå
Limegul - Citrongul
Mintgrön - Ljusgrön
Babyrosa - Laxrosa
Klarvitt - gräddvitt
Limegrön - Smaragdgrön

Tänk bara på läppstift!
Två röda läppstift kan se väldigt olika ut ifall ett har en blå underton och det andra har en gul underton. Den blåa undertonen gör att läppstiftet skiftar åt det lila hållet och den gula undertonen gör att den röda färgen skiftar mer åt det orangea hållet. Ett läppstift med blåa undertoner har en kall nyans, medan ett läppstift med gula undertoner har en varm nyans, fastän de båda är "röda" läppstift. Denna regel gäller precis alla färger. Om du passar bättre i läppstift med blå underton klär du bättre i kalla nyanser, och om du passar bättre i läppstift med gul underton så passar du bättre i varma nyanser. Prova!


Photo by Tyler Nix on Unsplash & AndriyKo Podilnyk on Unsplash

Fastän också ögonfärgen och hårfärgen spelar roll, så kan man genom att titta på sin hudton lista ut vilka färger som passar bäst. Generellt sett passar du bättre i varma nyanser med gul underton ifall din hudton är varm, medan om din hudton är kall så passar du bättre i kalla nyanser med blå underton. Hudens ton spelar alltså stor roll!

Har din hud en gulaktig ton där blodådrorna skiftar i grönt? Då har du varm hudfärg.
Har din hud en rödaktig ton där blodådrorna skiftar i blått eller lila? Då är din hudton kall.
Det kan också hända att man är neutral i hudtonen och då passar man både i varma och kalla nyanser.

Här ser du tre kändisar som alla hittat rätt gröna nyans. Bilderna har jag lånat här och här.

Att välja styrka och djup

Det räcker inte endast med att tänka på färgernas nyans, utan styrkan och djupet i färgen är minst lika viktig. En del människor ser bra ut i starka färger och hårda kontraster, medan andra försvinner i samma färger. Dessa människor behöver istället lätta och dämpade färger med mindre kontraster. Titta på din ögonfärg - är den djup, klar och stark eller dimmig med liten kontrast mot det vita? Har du mörkt eller ljust hår och är kontrasten till ditt ansikte stor? Är din hudton mörk eller ljus? Har du själv starka färger krävs det också färg i dina kläder (och makeup) för en fin harmoni. Är dina egna färger ljusa och bräckliga kan det hända att du drunknar i allt för starka färger. Du ska sträva efter en jämnvikt, så att det blir du som bär kläderna och inte kläderna som bär dig.

Ljusa Martha Stewart, Nichole Kidman & Michelle Pfeiffer klär i ljusare nyanser.
Kidman klär extra bra i pudriga nyanser. Bild 1 Bild 2 Bild 3

Sarandon, Weaver & Moore som är lite fräkniga och rödlätta i håret väljer klarare färger.
Sarandon ton i ton och Weaver och Moore enfärgat. Bild 1 Bild 2 Bild 3

Michelle Obama, Lenita Airisto & Anne Hathaway älskar kontraster och klara kalla färger. Bild 1 Bild 2 Bild 3

Kan man byta färger?

Har du märkt att de kläder du har i garderoben kanske känns tråkiga när du ändrar färg på hår och makeup? Fastän du kanske har sån tur att du passar både i varma och kalla toner vad gäller hårfärg, så kan ändå garderoben behöva uppdateras. Ju radikalare förändring du gjort hos frissan, desto bättre märks förstås skillnaden. En del kan variera hårfärg från kalla till varma toner utan problem, utan att hudens lyster påverkas. Andra kanske har så mycket varma pigment i håret att det inte löns att motarbeta dem. Motarbeta alltså inte det du har, utan lev med det och gör det till din fördel! Kolla på exemplet med Anne Hathaway - hon kan konsten med att byta garderob enligt hårfärg.

Bilderna hittar du härhärhärhärhär och här.

Tips!
Är du en kameleont som passar både i varma och kalla nyanser och därför ofta byter hårfärg?
Lägg undan de plagg som inte längre passar och framhäv din nya hårfärg med sjalar och tröjor i mer passande nyanser.

Tips!
Vill du absolut ha en tröja som kanske får dig att se trött ut och din hud grå? Lägg till en sjal som passar bättre närmast ansiktet. Är du riktigt modig så kan du försiktigt testa ändra nyans på din foundation, din makeup och ditt läppstift. Var dock försiktig, se till att inga skarpa gränser syns. Övning ger färdighet. Lycka till!

Den viktigaste avgörande komponenten för vilken färg du passar i är personlig preferens. Din smak kommer att variera och en färg som du tycker passat dig för fem år sedan kanske inte alls är din favoritfärg längre. En väldigt bra tumregel för att hitta nya färger är att välja sådana som du själv tycker att du ser snygg ut i. Våga upptäcka nya färger och återupptäck gamla favoriter!


Fundera på skillnaderna mellan:

Varma vs. Kalla färger
Kontraster vs. Ton-i-ton
Dramatiskt vs. Mjukt och kvinnligt
Starka färger vs. Mjuka pastellfärger
Färger från vårens natur vs. Höstens färgprakt
Guld, koppar och brons vs. Silver, pärlor och pärlemor
Klara och rena färger vs. Dämpade och kryddiga färger


Kram, Marie

Ps. Här ser du färgerna på listan lite högre upp i texten:

Tags: colors

4Comments

  • Avatar
   Anneli Turpeinen
   Jan 31, 2020

   Pidän voimakkaista ja myös pastellisävyistä ..olen vaalea hiuksinen 158 cm ja 75 kg

  • Avatar
   Anna
   Jan 31, 2020

   Minulle on tehty 2 krt värianalyysi ja tulokset olivat erilaiset, toisen mukaan olin kevät ja toisen kesä. Hiukseni olivat värjätyt molempien testien aikaan.

   • Avatar
    Marie
    Feb 3, 2020

    Moi Anna! Olemme vähän kaksijakoisia värianalyyseihin suhteen, koska ne harvoin antavat selviä vastauksia, joskus ehkä enemmän rajoittavat kuin auttavat. Siksi luotamme omaan värisilmäämme ja kaikkein tärkeintähän on valita sellaista mistä itse tykkää. / Marie

  • Avatar
   Rozz
   Jul 30, 2020

   En ole koskaan ollut värianalyysissä. Tänään innostuin lukemaan aiheesta, kun ihmettelin (taas kerran) mielessäni ystävättäreni karmeaa värivalintaa.\nItse olen näköjään selkeästi Talvi. Talven väreihin olenkin aina hakeutunut koko aikuisikäni. (Äiti tosin aikoinaan puki minut lämpimiin väreihin...)\nTotta on kyllä sekin, että JOS meikkaisin itseni hyvin huolellisesti, voisin käyttää lämpimiäkin värejä. Mutta ilman meikkiä ne veisivät minusta kaiken oman värin. \nHyvin siis olen pärjännyt ilman analyysejä, ihan oman silmäni ja intuition varassa! Mutta harmittaa ystävättären puolesta. Hän olisi ihan nätti eikä näyttäisi niin väsyneeltä, jos vain osaisi valita itselleen sopivia värejä.\nMutta menepä neuvomaan...! jgrt

Leave a Reply

* Name:
* E-mail: (Not Published)
   Website: (Site url withhttp://)
* Comment:
Type Code