Alla material har sina för och nackdelar. Ett är vattenavstötande, ett annat stretchar, ett tredje skrynklar inte… Materialet avgör hur plagget beter sig, håller och behåller sin form. Välj sådana material som känns sköna på din hud och funkar för dina behov. Mina favoritplagg består ofta av viskos och elastan! De faller snyggt, stretchar och känns svala på huden.
Jag har samlat ihop de vanligaste materialen och berättar kort om deras goda och mindre bra egenskaper samt lite om deras ursprung.
NATURMATERIAL
Uppskattade naturmaterial kommer från naturen – från djur- eller växtriket. De andas bra, är hållbara och känns oftast sköna på huden. De reglerar värme – när det är kallt värmer dom och när det är varmt känns de svala. Priset på naturmaterialen varierar enligt tillgång. Gemensamt för alla naturmaterial är att de är nedbrytbara!
YLLE – ett material som är lätt att återanvända
Det finns många olika slag av ylle – fårull, merinoull, kashmir, mohair, angora och alpacka för att nämna några. Alla har olika egenskaper. Ylle är ett härligt material, som kan reglera värmen i alla förhållanden. Den har bra uppsugningsförmåga utan att kännas blöt och i kalla förhållanden värmer den. Men bästa egenskapen är att den är smutsavvisande och att det är lätt att ta bort eventuell noppor. I ull blandas det ofta med till exempel viskos, silke eller polyester. Detta påverkar också priset och skötseln av plagget.
Nackdelar – Ylle tål inte nötning så bra, noppas och kan ibland klia.
BOMULL – det vanligaste textilfibret
Bomullen kommer från bomullsplantan som växer som buske och den består till största delen av cellulosa. Det finns flera olika slag av bomull och priserna varierar enligt kvalitén. Bomull av bra kvalité är lättskött och hållbart. Färgerna i textilierna blir fina och klara, materialet andas bra och känns skönt. Den tål oftast höga temperaturer. Beroende på hur bomullstyget är vävt kan man kalla det olika saker, t.ex. frotté, jeanstyg eller manchestertyg. Ofta tillsätter man andra material i bomullen, exempelvis för att tyget ska falla snyggare eller glänsa.
Nackdelar – Bomull skrynklar lätt och ibland kan det vara svårt att få bort fläckar. Ibland krymper bomullsplagg när de tvättas. Vid tillverkningen går det åt stora mängder vatten.
Bomullsplagg med lite elastan för stretchighetens skull.
LINNE – ett material med historia långt tillbaka i tiden
Lin är en ettårig gammal odlingsväxt, vars fibrer används till tillverkningen av linnematerial. Linne är omtyckt speciellt på sommaren, för att det är ett material som andas, är lättskött, suger upp fukt samt känns skönt. Linne blir inte elektriskt och noppar inte, men eftersom det är ett ganska hårt material blir det lätt skrynkligt. Viskos, polyester eller bomull blandas ofta med linne för att mjuka upp det.
Nackdelar – de störta nackdelen är skrynkligheten, men varför inte svänga det till något positivt? Linne kan vara bekymmerslöst och charmigt trots det skrynkliga.
SILKE – uppskattat och lyxigt
Silke framställs från ett fiber, som man får från silkesfjärilens kokong. Processen är tidskrävande och därför är silke också dyrt. Silke är ett lyxigt material som ger glans, reglerar värme och andas. När andra fibrer blandas med silke kan man få den egenskap man vill ha, t.ex. tunnare, stretchigt, hållbarare och lättskött.
Nackdelar – materialet är känsligt för svett och den kräver handtvätt eller fintvätt i maskin.
REGENTAFIBRER
De mest kända regentafibrerna är viskos, modal, lyocell, hamppa & bambu.
Regentafibrer tillverkas av naturmaterial, vanligtvis av trä eller cellulosa (t.ex. eukalyptus, björk, gran och bok). Dessa fibrer påminner om de andra naturfibrerna och de känns behagliga.
VISKOS, även känd som rayon, är den mest kända regentafibern. Den känns mycket behaglig och andas bra. Efterfrågan på viskos har ökat p.g.a. att det inte alltid finns tillgång till bomull. I viskosen tillsätts ofta bomull, ylle eller syntetiska material. Materialet skrynklar inte lika lätt som bomull och det faller snyggt. Viskos är dessutom inte så dyrt. Materialet passar bra att trycka på, eftersom hålls färgerna klara och fina.
Viskosens nackdelar – fibern är känslig när den är våt och den kan inte tvättas i lika höga temperaturer som bomull. Det behövs mycket vatten och kemikalier för att tillverka viskos.
Luftiga viskosplagg faller snyggt och skrynklar inte lika lätt som bomull.
MODAL påminner om viskos och bomull, men den används i huvudsak endast i blandningar. Den tillverkas av bok och är ett behagligt material som drar i sig fukt och blir inte elektriskt. Det kan dock noppas. Modal finns i mikrofiber, tekniska material och inredningsprodukter.
LYOCELL (även känd som tencel) är även det ett material som framställs från cellulosa. Det påminner om viskoks. Det är av god kvalité, tjockt och skrynklar inte. Det suger åt sig fukt och är till och med antibakteriell. Framställningen belastar miljön i mindre grad än många andra, bl.a. eftersom de kemikalier som används återanvänds. Produkter som innehåller lyocell kan släppa färg både som torra och som fuktiga.
Batiklänningens nedredel är 100% lyocell.
Även hamppa och bambu används i kläder, men då blandas de oftast med andra material. Inget av dem kräver bekämpningsmedel. Hamppa växer i näringsfattig jord och de långa rötterna förhindrar erosion. Hamppa binder fukt mycket bra, men materialet är hårt. Bambun är mjuk men kan noppa lätt.
KONSTMATERIAL – SYNTETISKA FIBRER
Konstmaterial framställs helt på konstgjort väg. De vanligaste konstfibrerna är polyamid, polyester, elastan och akryl. Nya framställningsmetoder och behandlingar har gjort att vi fått nya tyger med nya egenskaper. Exempel på egenskaper som uppskattas är att tyget inte skrynklar och att det är lättskött, men ibland ska det tillsättas glans, stretch eller en vaxaktig yta som stänger ute fukt. Syntetfibrer är hårdare och nackdelen med dom är att de inte är nedbrytbara. Personer med känslig hud kan kanske bara använda naturmaterial.
Tvätta alltid dina syntetiska kläder i en tvättpåse mot mikroplast! På så vis släpper vi inte ut onödiga mikroplaster i naturen, och dina kläder håller längre.
Onödiga fördomar om syntetmaterial är det ändå skäl att skaka av sig!
POLYAMID – konstfibern som revolutionerade världen
Polyamid (även kallad nylon) slog igenom på 40-talet när man började tillverka hållbara strumpbyxor. Det är ett hårt men stretchigt konstfiber som fås från petroleum. Det används i sportkläder, ytterkläder samt strumpbyxor, underkläder och strumpor. Polyamid skrynklar inte och tål friktion.
Nackdelar: kan inte reglera värme.
Polyamid, strumpbyxornas byggsten.
POLYESTER – billigt och mångsidigt
Polyester är ett starkt, hållbart och mångsidigt fiber som framställs från PET-plast. Det används mest i tekniska kläder. Tillverkningskostnaderna är små och det kan återvinnas. Polester är idealiskt att ha med t.ex. på resan eftersom det inte skrynklar och det torkar snabbt. Genom att justera fibrerna kan tygets egenskaper ändras. Chiffong, satin, konstläder, fleece och softshell är alla tillverkade a polyester.
Nackdelar – blir lätt elektriskt när det är kallt och en del tycker att plagg med polyester andas dåligt.
Våra egna polyesterplagg innehåller förutom polyester också en hel del viskos! Denna blandning känns mjuk och skön mot huden.
Cecilia byxan är gjord av bomull och elastan, men det lätta chiffongtyget framtill är 100% polyester.
ELASTAN – stretch
Elastan är ett polyuretan-fiber som ibland kallas lycra. Elastan tillsätts i andra material för att öka stretchigheten, t.ex. i stretchbyxor. Ju mer elastan (ibland t.o.m. 15%), desto mer stretchigt är plagget. Elastan tål svett och kemikalier bra.
Nackdelar – sköljmedel och värme bryter ner elastanet och därmed stretchigheten. Skölj dina badkläder ordentligt eftersom också klor och havsvatten försvagar fibret. Elastan är svårt att återanvända.
AKRYL – hållbart och billigt
Akryl är ett plastfiber som framställs från petroleum och ammoniak. Det påminner om ylle, men är mycket billigare. Akrylen tål kemikalier och mögel och passar extra bra för utetextilier.
Nackdelar – noppor är svåra att ta bort på akrylkläder. Material med akryl är brandkänsliga och andas inte.
/ Marie